Elevexempel Sårbarhet
Ligger även på fronter.
Sverige: Sårbarhet
Precis som kartan visar så är inte Sverige särskilt sårbart ur ett naturgeografiskt perspektiv. Enligt organisationen We Effects nya sårbarhetsindex så är Sverige världens tredje minst sårbara land efter Holland och Finland. Listan baseras dels på ländernas geografiska förutsättningar men även hur långt länderna kommit i ekonomisk och social utveckling.
(inre, endogena krafter)
Eftersom Sverige ligger på den Euroasiska tektoniska plattan med nästa platta en bit ut i Atlanten så påverkar inte Sverige särskilt mycket av plattornas rörelser. Ute på Atlanten glider plattorna dessutom isär vilket resulterar i ny havsbotten som skapas av magma och det påverkar inte Sverige alls. Det som däremot påverkar Sverige är mötet med den Afrikanska plattan i höjd med Marocko och Spanien. Där blir det en så kallas förkastning som bildas när plattorna glider längs med varandra. Här uppstår det jordskalv men det är inget som får större konsekvenser för Sverige på grund av avståndet.
Det kan även förekomma jordbävningar i norra delen av landet på grund av landhöjningen. Höga Kusten har till tillexempel lyfts 800 meter på 10 000 år och sådana krafter bidrar till rörelser på jordskorpan. Sammanfattningsvis kan man konstatera att de endogena krafterna påverkar Sverige men inte på ett sätt som får förödande konsekvenser, mycket tack vare det geografiska läget.
(yttre, exogena krafter)
När det gäller exogena krafter så ser man i Sverige fortfarande tydliga spår av inlandsisen som format hela jordskorpan och gett oss U-dalarn, fjordar, isräfflor med mera. Även den nämnda landhöjningen är ett spår efter inlandsisen. Sveriges landskap präglas även av olika sorters erosion som skapats av is, vatten, vind och temperaturväxling. Erosion är alltså när jordens yttre krafter nöter ner jordskorpan som sedan vittras sönder och transporteras bort.
(fördjupning)
Det finns även hydrologiska risker så som risken för översvämningar som dessutom antas öka i framtiden. Anledningen till det är dels klimatförändringar och ökad nederbörd men även att risken ökar vid jordbruksintensiva områden. Översvämningar orsakas av förhöjd vattennivå och det resulterar i att landområden i närheten av vattendrag täcks av vatten. Globalt sett så kan översvämningar leda till stor förödelse och höga dödstal men den omfattningen har vi inte i Sverige. Med andra ord blir det främst ekonomiska konsekvenser i Sverige med skador på fastigheter, infrastruktur i form av vattentäckta vägar och skador på elledningar. Krafter i form av orkaner och stormar i kombination med kallt väder kan också slå hårt mot Sverige men även här skadas i regel endast materiella saker och inte människor.
(mänsklig påverkan)
När det gäller mänsklig påverkan så bidrar Sverige men hel del utsläpp av växthusgaser på grund av industrialiseringen. Man kan se att södra delarna av Sverige släpper ut mer än i Sverige vilket främst beror på befolkningsfördelningen.
(Sammanfattning)
Tack vare Sveriges geografiska läge, den starka ekonomin och den politiska stabiliteten bygd på demokratiska grunder så befäster Sverige bilden av att vara ett av världens absolut säkraste länder.
Källhänvisning
http://www.dn.se/nyheter/sverige/okad-risk-for-oversvamningar-i-sverige/
Publicerat:
Hämtat:
http://www.smhi.se/kunskapsbanken/hydrologi/oversvamningar-1.5949
Publicerat:
Hämtat:
http://www.geologinsdag.nu/web/page.aspx?refid=120
Publicerat:
Hämtat:
http://www.sgu.se/om-geologi/jord/fran-istid-till-nutid/landhojning-fran-havsbotten-till-lerslatt/
Publicerat:
Hämtat:
Publicerat:
Hämtat:
http://www.weeffect.se/wp-content/uploads/2014/03/WeEffect_minskakatastrofen.pdf
Publicerat:
Hämtat: